27 Mayıs 2008 Salı

Klima Sözlüğü

Heat Pump: Hem ısıtma hem de soğutma fonksiyonlarını yapabilen klima sistemlerine heat pump denmektedir.

Split: İngilizce kökenli bir kelime olup " Ayrılmış veya Ayrık" anlamına gelmektedir. Klimanın iki ana üniteden (İç ve Dış) oluştuğuna işaret eder.

Kompresör: Klimanın ana parçalarından olup, soğutucu akışkanı pompalama işlemini gerçekleştirir.

Evaparatör: Klimada soğutma işlemi yaparken devreye girer. Sıvı olarak giren akışkan, buradan gaz olarak ayrılır. Split klimalarda iç ünitede bulunur.

Kondanser: Soğutma işlemi esnasında, akışkanın gaz olarak girip, yoğunlaşma vasıtasıyla sıvı olarak ayrıldığı yerdir. Split klimalarda dış ünitede bulunur.

İnverter Klima: Klimanın kullanıldığı yerin ihtiyacına bağlı olarak kompresörün dönme hızını ayarlayıp, ihtiyaç olan kapasite için, elektrik sarfiyatı yaparak çalışan klimalardır.

Drier (Kurutucu): Sistemde bulunan nemi önlemek ve uzaklaştırmak için kullanılır. İçinde özel bir jel bulunur. Belirli sürelerde değiştirilmesi zorunludur.

Muffler(Susturucu): Kompresörde oluşan darbeleri azaltmak ve titreşimleri emmek için tasarlanmışlardır.

Servis Valfleri: Gaz basınç değerlerini ölçmek için dizayn edilmişlerdir.

Emiş Akümülatörü: Görevi kompresöre zarar verebilecek, evaparatörden kaçan sıvının bloke edilmesidir

Karter Isıtıcısı: Görevi, sıvı soğutucunun, kompresörün çalışmadığı süreçte, kompresör karterinde toplanmasını engellemektir

Btu: Isı birimidir. İngilizce dilinde bir kısaltma olup, British Thermal Unit kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur. 1 Libre sudaki sıcaklığı 1 Fahreneit değiştirebilmek için gerekli olan ısı miktarına BTU denir. Bth/h ise British Thermal Unit/Hour'un kısaltmasıdır ve klimanın bulunduğu ortamdan, bir saatte atabildiği ısı miktarını gösterir.
Cop: Klimanın belli bir süreçte yaptığı işin (ısıtma veya soğutma) sarfettiği elektrik enerjisine oranıdır.